Kik vagyunk? Eleftherios Kyriakidis és Imrényi Dávid, a Gastro Hellas Kft. alapítói. Egy görög és egy magyar jóbarát, akik jól ismerik Görögországot, a mediterrán konyhát és a Nagy Olíva Kódex titkait. Az olívaolaj iránti szeretetünk, az egészséges életmód iránti rajongásunk indított arra bennünket, hogy a magyar közönséget is bevezessük ennek a palackba zárt kincsnek a helyes, ezáltal egészséget megőrző használatába. A magyar társadalmat évről-évre megtizedelik a javarészt rossz táplálkozási szokások miatt kialakuló daganatos, szív-és érrendszeri megbetegedések. Az extra szűz olívaolaj ennek a két kórnak üzen hadat. Nem véletlen, hogy az olívaolajat nagymértékben fogyasztó mediterrán népeknél jóval magasabb az átlagéletkor és sokkal ritkábban fordulnak elő szív-és érrendszeri betegségek, a rák fogalma pedig gyakorlatilag ismeretlen… volt! Az utóbbi időben Görögországban is megjelent a nyugati típusú, rohanó élet által diktált „fast-food” divat, a „gyorséttermi kaja”, ami főleg a fiatalok körében hódít. A táplálkozási szakértők elsősorban ezt a gasztronómiai váltást teszik felelőssé azért, hogy korábban ismeretlen betegségek kezdik felütni a fejüket a görögök között is. Az utóbbi években számos konyhamozgalom indult azért, hogy a görögök térjenek vissza a mediterrán étkezési szokásokhoz, a tengeri hal és friss saláták mellett a „mértéktelen” olívaolaj és olajbogyó fogyasztáshoz, ami rengeteg bajtól megóvja az embert, ráadásul (hölgyek, figyelem!) szépészeti hatásai sem elhanyagolhatóak. Az olívaolaj kiemelkedően magas tápanyag-, vitamin- és polifenol tartalma, telítetlen zsírsavai valójában az immunrendszerünk kidobó-emberei, akik a „viselkedni nem tudó”, kórokozó baktériumokat kiseprűzik a szervezetünkből, az életveszélyes elsavasodásért felelős szabad-gyökök kialakulását pedig hatékonyan akadályozzák meg. A orvostudomány atyja, Hippokratész „folyékony aranynak” nevezte a görög olívaolajat.Az olívaolajpiac, mint minden felfutó üzlet ma Magyarországon hatalmas rést mutat a minőség és a megfizethetőség között. Ez nem is rés, inkább szakadék. Nagy odafigyelést igényel az, hogy az ember a polcról ne a gagyi, felhígított, csak nevében extra szűz olívaolajat emelje le. A piacon megtalálhatóak a kitűnő minőségű olívaolajak is, de meglehetősen nehéz rájuk akadni. Szögezzük le: ez itt nem a konkurencia ócsárolásának helye! Számos tisztességes forgalmazó van ma már Magyarországon, aki VALÓBAN extra szűz olívaolajat árul. Nem olcsón, de ennek is meg van a maga magyarázata. Egy liter extra szűz olívaolaj előállításához nagyjából 8 kg frissen szüretelt (!) olajbogyóra van szükség. Lehet osztani, szorozni… Jogosan vetődik fel a kérdés: hol vegyük meg az olívaolajat? Nos, ez is olyan dolog, mint a hentes, a fogász, vagy a fodrász…legyen meg a saját forrásunk, lehetőleg olyan helyről, ahol egyenesen a termelőtől szerzik be a terméket! Legyen saját logója, lássuk, hol állították elő, kérdezzük ki a forgalmazót és semmiképpen ne azt vegyük meg, amit a “szomszéd is fogyaszt”! A jótékony, egészségmegőrző hatásoknak búcsút mondhatunk, ha kémiai úton préselt, többszörösen utaztatott, esetleg repceolajjal “felütött” olívaolajat veszünk a boltban. A magyar vásárló még csak “most tanulja a szakmát”, sokan összekeverik a pomace és az extra szűz olívaolajat (lásd az ismertetőben), ez pedig ziccerhelyzetet teremt az ügyeskedőknek. Két irány a jellemző az itthoni boltokban: valóban minőségi extra szűz olívaolajak borsos áron, és alacsony minőségű, hígított olajak megfizethető áron. A Gastro Hellas Kft. termékei egyfajta hídként ívelnek át ezen a szakadékon. Nálunk nincsenek trükkök, nincsenek hamis illúziót keltő címkék, csak a minőségi, egészséges, extra szűz, tiszta görög olívaolaj, megfizethető áron. A mi célunk az, hogy a magyar fogyasztó asztalára letegyük a minőségi, tiszta, egészséges olívaolajakat, s mindezt megfizethető áron. A görög olívaolajak legtöbbje felső kategóriás minőség, épp ezért roppant egészséges. A válogatás a mi dolgunk, az élvezet és az egészség pedig a magyar fogyasztóé. Ezt kínáljuk, ezt fogyasztjuk, és ebben hiszünk!