Répatorta fügelekvárral

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen ételek elkészítésekor használjuk mi az extra szűz olívaolajainkat. Most erre mutatunk példát egy ünnepi, illatos és szaftos répatorta formájában. A recept 2 dl étolajat ír, ezt váltottuk ki az új, Észak-Görögországban készült Elaikos Blend olívaolajunkkal, megbolondítva még egy kis 85%-os gyümölcstartalmú fügelekvárral, amiből nem csak a tésztába, hanem a tetejére is került.
A siker másodpercekben volt mérhető, ennyi idő alatt fogyott el még melegében.

Hozzávalók:

300 g barna cukor

200 ml olívaolaj

4 db tojás

280 g búzaliszt

100 g darált dió vagy mandula

12 g sütőpor

1 csapott mokkáskanál fahéj

400 g reszelt sárgarépa

1 késhegynyi só

50 g fügelekvár

1 db narancs reszelt héja

Elsőként a sárgarépákat megpucoljuk és lereszeljük. Következő lépésként kivajazunk egy kapcsos tortaformát, vagy ami még jobb, sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára. Ezután az olajat és a barna cukrot jól elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, azaz a lisztet, darált diót/mandulát, fahéjat, narancshéjat, sütőport, sót a répával. Végül a fügelekvárt is hozzácsorgatjuk az olajos, tojásos keverékhez és az egészet összekeverjük a lisztes résszel. 165 C-os sütőben, légkeverés nélkül, 80-90 perc alatt készre sütjük.